Vaarroutes

Almere kent veel mooie plekken en vanaf het water zul je spontaan verliefd worden op de jongste stad van Nederland. Je hebt verschillende mogelijkheden om te varen met onze sloepen, waar je onder andere een aantal sluisjes tegenkomt die je zelf moet bedienen. De ultieme nautische ervaring beleef je met ons!

Start: De Kapitein Almere (Noorderplassen West) Boelijn 70

Route 1

Vanuit de Noorderplassen vaar je langs mooie huizen aan het water richting het Beatrixpark, waar je een zelfbedieningssluis tegenkomt. Het Beatrixpark is een van de stadsparken en heeft een sprookjesachtige setting, met grote bomen en een bijzondere poort midden op het water. In het park kun je de boot even afmeren aan de lange kade als je wilt. De vaarweg neemt je van zelf mee langs het Den Uylpark, waar je zo het centrum van de stad binnen vaart. Via de Olstgracht kom je op het Weerwater.

Het Weerwater dankt haar naam aan de vroegere Zuiderzee, na de drooglegging van de polder is er voor de aanleg van de eerste woonwijken in Almere veel zand opgegraven waardoor er een meer ontstond. Omdat hier dus weer water was ontstaan, kreeg het die naam.

Vanaf het Weerwater kun je de skyline van Almere goed zien. Almere kent veel moderne architectuur en er zijn in Almere Centrum verschillende prijswinnende gebouwen te vinden. Je vaart over het Weerwater, komt langs het terrein van Floriade 2022 en vaart rechtdoor richting het kasteel. Hier kom je weer een zelfbedieningssluis tegen. Wanneer je de sluis door bent, sla je linksaf (bakboord uit) en kom je langs een hele straat van woonboten. Aan het eind van de vaarweg sla je weer linksaf om op de Hoge Vaart uit te komen. Deze vaar je helemaal uit, tot je bij de camping uitkomt. Bij een van de tweede rode bruggen vaar je weer de Noorderplassen op. Achter camping Waterhout heb je aan je rechterhand een ontzettend mooi natuurgebied, waar je alleen met de boot kunt komen. Dat maakt je dag op het water helemaal af. Je vaart over de Noorderplassen weer terug naar de steiger.

Route 2 & 3

Vanuit de Noorderplassen vaar je langs mooie huizen aan het water richting het Beatrixpark, waar je een zelfbedieningssluis tegenkomt. Het Beatrixpark is een van de stadsparken en heeft een sprookjesachtige setting, met grote bomen en een bijzondere poort midden op het water. In het park kun je de boot even afmeren aan de lange kade als je wilt. De vaarweg neemt je van zelf mee langs het Den Uylpark, waar je zo het centrum van de stad binnen vaart. Via de Olstgracht kom je op het Weerwater.

Het Weerwater dankt haar naam aan de vroegere Zuiderzee, na de drooglegging van de polder is er voor de aanleg van de eerste woonwijken in Almere veel zand opgegraven waardoor er een meer ontstond. Omdat hier dus weer water was ontstaan, kreeg het die naam.

Vanaf het Weerwater kun je de skyline van Almere goed zien. Almere kent veel moderne architectuur en er zijn in Almere Centrum verschillende prijswinnende gebouwen te vinden. In tegenstelling tot route 1, vaar je niet rechtdoor het Weerwater over, maar helemaal langs het centrum en kom je via een smalle vaarweg op de Leeghwaterplas terecht. Hier kun je kiezen om weer door de sluis te varen en linksom de Hoge Vaart op te varen of via de woonwijk naar de Noorderplassen te varen.

Route 4

Blijf lekker op de Noorderplassen en vaar naar een van de eilandjes, leg daar je boot aan de steiger en geniet van de omgeving. Vaar tussen de huizen door die aan het water liggen en verken de Noorderplassen. Leg de boot stil aan een steiger en geniet van het lekkere weer, neem een duik en koel af op een warme zomerdag.

Bedienen van sluizen

Er zijn meerdere zelfbedieningssluizen die je kunt tegenkomen als je een rondje door Almere vaart. Een korte tutorial over hoe je ze moet gebruiken:

  • Als je aan komt varen kijk je eerst naar de lichten; staan deze op groen/rood dan druk je op de zwart/gele knop;
  • De bellen gaan rinkelen;
  • Als de sluisdeuren open gaan, wacht tot het licht groen is om de sluis in te varen;
  • Iedereen ligt in de sluis, druk in de sluis weer op de zwart/gele knop zodat de deuren gaan sluiten;
  • Wacht tot de deuren voor je open gaan en het licht groen is;
  • Je kunt weer verder varen.
GA EROP UIT

Ontdek Almere vanaf het water met een sloep